Hvis du døjer med en depression, kan det være svært at gennemskue, hvordan du kommer ovenpå igen. Bare rolig, det er muligt, men det kræver, at du er tålmodig. Herunder får du en række tips til, hvordan du kommer på rette spor efter en depression.
En depression er en usynlig lidelse, der dog har meget klare symptomer. Det kan være vanskeligt at navigere i hverdagen, og alene en ting som dét at vaske sit tøj kan være overskuelig, når man er deprimeret.
Derfor kan det også være vanskeligt at gennemskue, hvordan man nogensinde kommer på benene igen. Depressionen kan virke som om, den aldrig går over – men bare rolig, der er hjælp at hente. Herunder får du indsigt i, hvordan du kommer på benene igen.
#1: Tal med lægen
Det første, du skal gøre, hvis du fornemmer, at du har en depression eller symptomer herpå, er at kontakte din læge. Det er vigtigt, at du konsulterer lægen så tidligt i forløbet som muligt, så der er nogen til at tage hånd om dig.
Du kan ikke være sikker på, at din læge rent faktisk kan diagnosticere dig med en depression, hvorfor du skal være ihærdig, hvis du er sikker på, hvad det er. Du bør dog være sikker i din sag, før du kontakter lægen – det nytter ikke noget, hvis du blot har været i dårligt humør i et par dage.
#2: Tal med din familie
Det er vigtigt, at der er nogen, der kan tage hånd om dig, hvorfor du altid bør tale med din familie, hvis der er noget, der ikke er, som det skal være. Hvis ikke din familie er nogle, du føler, du har et tæt bånd med, kan du i stedet snakke med dine venner.
Du skal række ud efter hjælp, hvis du vil have det bedre. Det er vigtigt, at de personer, der er i dit netværk, forstår, hvad det er, du går igennem. Derfor bør du også fortælle dem, at du ikke har meget overskud til socialt samvær, så de ikke misforstår din situation.
#3: Tal med en psykolog
Når du er hos din læge, skal du bede om en henvisning til en psykolog. Det kan være, at der er noget, du ikke har fået bearbejdet, eller du blot har behov for at tale med nogen, som kan hjælpe dig videre med dine følelser og lignende.
Selvom det ikke altid er muligt at finde ud af, hvorfor du har fået en depression, er det ofte, fordi der ligger noget i baghovedet, som fylder meget, men som du måske fortrænger eller ikke har givet den optimale fokus.
Du kan også deltage i samtaleterapi eller andre former for terapi, hvis du døjer med en depression. Der er mange ting, som hjælper, og det er op til dig at finde ud af, hvad du skal gøre for at få styr på dit sind.