Sådan træner du den taktile sans

Piskesmæld

Vil du gerne gør noget godt for dit barn? Sansemotorikken, eller den taktile sans, er utroligt vigtig for barnets senere udvikling. Se her, hvordan du træner dit barns taktile sans, der også kaldes for følesansen.

Den sansemotoriske udvikling handler om, at krop, bevægelse og sanserne skal spille sammen. De primære sanser, som udgøres af labyrintsansen, taktilsansen og muskel-ledsansen er afgørende for, at barnet kan udvikle sig senere i livet. Sanserne er ligeledes et afgørende element i barnets indlæring og trivsel.

Vi føler gennem huden

Når du har et barn, krammer og kysser du det hver dag. Vi giver de små pus tøj på og nusser med dem. Helt generelt er det vigtigt, at vi rører dem på alle tænkelige måde, så der er i kropskontakt. Det er helt essentielt i forhold til barnets videre udvikling. 

Når barnets hud bliver berørt, sender det et signal til hjernen, der hjælper dit barn med at forstå, hvornår omgivelserne begynder og kroppen slutter? Det kan lyde abstrakt, fordi det giver dig selv for et voksent menneske, men når barnet er helt nyfødt, skal det lære – og det gør det gennem berøring.

Hvad er den taktile sans?

Overalt i huden og slimhinderne er der små receptorer, som registrerer de forskellige sanseindtryk – det kan være varme, berøring, smage, lyde og kulde. Den taktile sans sidder i huden, og det er den, vi anvender, når vi føler.

Taktilsansen er dog mere end blot en følesans. Det er en blanding af ydre og indre følelser. Den ydre følesans har at gøre med det, huden registrerer. Den undersøger de ydre faktorer, så vi kan fornemme, hvad det er, vi rører ved. Den indre taktilsans er en beskyttende sans, som sender et signal om, at der er fare på færde, hvis noget eksempelvis er for varm eller koldt.

Det er vigtigt, at den taktile sans bliver trænet, da den ydre følesans kan risikere at komme til at overreagere, hvis ikke den trænes fra et tidligt stadie. På den måde kan et kram eller dét at have tøj på blive ubehageligt, fordi hjernen opfatter det som en trussel.

Hvorfor er den taktile sans vigtig?

Den taktile sans er enormt vigtig for måden, hvorpå vi er sammen med andre mennesker. Den påvirker alt fra vores fysiske fremtoning til vores mimik og gestik. Det betyder, at den har en indflydelse på vores sociale relationer og kommunikation. Børn, der har ubalance i den taktile sans, er ofte frustrerende, hvilket i lige så høj grad gør sig gældende for forældrene.

Sådan stimulerer du den taktile sans

Der findes en lang række hjælpemidler, som kan hjælpe med at træne og stimulere den taktile sans. Du kan finde nogle af dem her: https://www.multicare.dk/shop/sanser/taktil/. Herudover kan du prøve med et par af følgende tips:

  • Tag små skridt til at starte med – klap på ryggen, rør ansigtet med en blød genstand, nus barnets fod
  • Rør dit barn på en måde, der sikrer en god oplevelse for barnet
  • Leg med sand, som du finder på den lokale strand
  • Tag bad med dit barn

Skriv et svar